NaslovnaUlogujte seRegistrujte se
 

Koliko je zeleni čaj lekovit

Pijte zeleni čaj, antioksidant koji poboljšava opšte zdravstveno stanje i štiti od tri najveća bauka: ateroskleroze, infarkta i raka.

Koliko je zeleni čaj lekovit

Poreklom iz Kine i Japana zeleni caj je navodno otkriven pre nekiliko hiljada godina, tacnije prvi put se spominje u zapisima iz 2750 godine pr.ne., a otkrio ga je kineski car Shen Nung. Poput belog i crnog čaja, zeleni je nastao od biljke Camellie sinensis, a razlikuje ih način pripreme i obrade lišća - zeleni se ubrzo nakon branja obrađuje pod vodenom parom (japanska tradicija) ili se, prema kineskoj tradiciji prži u tiganju čime se sprečavaju oksidativne promene u lišću. Upravo određeni enzimi polifenol – oksidaze, peptidaze, alkohol – dehidrogenaze odgovorni su za promene proteina, masnih kiselina, aminokiselina i polifenola koji određuju različite vrste čaja, njegovih lekovitih svojstava i oukusa, za koji je između ostalog zaslužno i poreklo rasta i uzgoja. Nakon termičke obrade, lišće zelenog čaja se presuje i umotava u karakteristične oblike određene veličine koje ga, takođe, određuju.


Zeleni čaj ima preko tri stotine poznatih spojeva, od kojih je najpoznatiji kofein kojeg sadrži 1-5 % uz manje količine ostalih ksantanskih alkaloida (teofilin, teobromin, dimetilksantin, ksantin, adenin); polifenoli (5-27%) čiju većinu čine katehini (flavonoli); sadrži i vitamine B skupine i askorbinsku kiselinu; eterično ulje, proteine, klorofil, organske kiseline, aminokiseline od kojih se izdvaja teanin. Šolja čaja sadrži oko 50 – 100 mg kofeina i 300-400 mg polifenola koji su zaslužni za antioksidativni dejstvo čaja; utiče na povećanje aktivnosti enzima i detoksikacijske procese u tankom crevu, jetri i plućima, sprečava delovanje enzima urokinaze koji hrani kancerogene stanice u organizmu. Prevenciju u pojavi kancerogenih stanica pomaže zaustavljanje nastanka nitrozamina, posebno ako se konzumira uz jelo. Naucnici su došli do zaključka da zeleni čaj pomaže u prevenciji karcinoma pluća, gastrointestinalnog trakta te onih koji ovise o estrogenima, kao što su karcinomi dojke. Deluje na aterosklerozu, visoki holesterol, pomaže kod Crohnove bolesti, visokih triglicerida te jača imunitet celokupnog organizma.

Kao negativne učinke zelenog čaja znanstvenici navode jedino preveliku količinu kofeina koja ima prejako delovanje na nervni sistem stoga može pobuditi anksioznost i nesanicu, naročito ako se dnevno konzumira više od dve šolje čaja, što je potrebno kako bi čaj imao svoj učinak. Nedavna istraživanja govore u prilog zelenom čaju zbog aminokiseline L – teanina, koja povećava sposobnost učenja, poboljšava koncentraciju, smiruje živce, snižava krvni pritisak, ublažava simptome pms-a, a takođe uteče na delovanje prevelikih količina kofeina te tako smanjuje njegov negativni učinak, a za razliku od kave pozitivni stimulativni učinak kofeina traje duze. Takođe, neki naucnici smatraju da veće količine tanina i katehina imaju kontra efekt i mogu uticati na pojavljivanje karcinoma jednjaka.

U prodaji ga nalazimo u obliku čaja; u filter vrećicama, u listićima, dok se koncentrat može naći u obliku tableta i raznih kapsula, kao ekstrakt za dodatak jelima, kao začin te čaj bez kofeina za osobe koje ga konzumiraju u većim količinama na dan ili onima koji su osetljivi i na manje količine istog. Razređivanje čaja mlekom smanjuje učinak tanina, a osobe koje uzimaju koagulante, koje pate od nesanice, visokog pritiska, astme i srčanih problema pre konzumacije većih količina (više od dve šolje dnevno) morale bi konsultovati lekara.

Zeleni čaj ima najviše učinka pripremljen u tako da jednu čajnu kasicicu prelijete sa dva decilitra vrele vode, ohlađene na 70 stepeni celzijusa. Ostavite da odstoji između dve i pet minuta, i pijte nezaslađen jer u suprotnom nema toliko lekoviti učinak.

Zeleni čaj najviše se pije u Kini i Japanu, gde je i stopa kancerogenih obolenja najniža, a životni vek najduzi; u Indiji, nekim delovima Afrike, dok se u ostatku sveta biljka Camellia sinensis najčešće pije kao crni čaj. Kod nas, kao i u ostatku Europe ljudi polako preuzimaju naviku pijenja zelenog čaja, možda više iz potrebe zbog posledica stresa, nezdrave pishrane i ubrzanog načina života, nego iz kulture pijenja čaja jer kod nas tu kulturu, nažalost, predstavlja drugi kofeinski stimulans – kava.

Podeli na Facebook-u

ključne reči: dijete zdrava ishrana pravilna ishrana zeleni caj zeleni čaj mršavljenje lekoviti cajevi