NaslovnaUlogujte seRegistrujte se
 

15 najboljih fitnes namirnica

Neke namirnice idealne su za ishranu ako se bavite fitnesom. One ce podrzati efekte vezbanja i pomoci u gubljenju masnih naslaga i formiranju misicne mase.

15 najboljih fitnes namirnica

Pravilna ishrana i primerena fizicka aktivnost garant su zdravog i dugog zivota. Pravilnom ishranom i zdravom fizickom aktivnoscu mozemo uticati na smanjenje losih masti u organizmu, koje su uzrok mnogih bolesti. Neka istrazivanja pokazala su da se pravilnim vezbanjem smanjuje LDL (los holesterol), kao i da redovna i pravilno izvedena fizicka aktivnost utice na povecanje dobrog (HDL) holesterola. Zdrava fizicka aktivnost i pravilna ishrana su sjajan lek za ocuvanje dobrog krvnog pritiska, ali i smanjenje povisenog. Takodje, vezbanje doprinosi da organizam postane imun i na brojna druga kardiovaskularna oboljenja.

Avokado

Avokado je, nutricionisticki gledano, jedna od najbogatijih i najkvalitetnijih namirnica. Ima najveci udeo bjelancevina medju vocem, bogat je izvor vitamina E i kalijuma, sadrzi i vitamin C, vitamin B6 i lutein. Vitamini E i C su antioksidansi dok kalijum pomaze u kontroli krvnog pritiska,regulaciji otkucaja srca i odrzavanju zdravog nervnog sistema. Avokado je bogat su nezasicenim masnim kiselinama koje snizavaju holesterol i daju telu snagu i stiti ga od bola. Dijete koje izbacuju masnoce doprinose  slabljenju misica i zglobova. Par kriski avokada dnevno dobar je nacin da uvedete zdrave masnoce u ishranu.

Integralne zitarice

Ugljeni hidrati su optimalna hrana za svakog ko se bavi sportom. Integralne zitarice su  idealne jer su pune vlakana i organizmu pruzaju energiju kroz duzi period, stite od bolesti srca i krvnih sudova.  Za to povoljno delovanje zasluzan je magnezijum u visokim koncentracijama, te vitamini B1, B6 i E, a posebno vlakna.

 

Banane

Bogata je vlaknima, B vitaminima, magnezijumom i kalijumom. Nakon vezbi treba nadoknaditi elemente izgubljene znojenjem i pomoci telu u apsorpciji tecnosti. Banane ce vam u svemu tome pomoci. Pune su dobrih ugljenih hidrata,  jedna srednje velika banana moze zameniti dve kriske psenicnog hleba.

 

Bobicasto voce

Sve vrste bobicastog voca sadrze mnogo vitamina i minerala, vlakana, folne kiseline te  izmedju ostalog jacaju imunitet, stite od infekcija i upala, deluju antikancerogeno i usporavaju procese starenja, snizavaju holesterol u krvi i regulisu krvni pritisak i pomazu da se organizam oslobodi viska tecnosti. Nedavna istrazivanja pokazala su da bobicasto voce spada u 20 namirnica najbogatijih antioksidantima. Vec i saka ribizli, malina, borovnica odlican je izvor ovog mocnog sastojka koji stiti misice od drasticnih ostecenja koje bi mogla uzrokovati pojacana fizicka aktivnost.

 

Sargarepa

Bogata je mineralnim sastojcima: kalijumom, kalcijumom, jodom, cinkom, kobaltom itd., kao i pektinima (oko 11 mg%) i etericnim uljima. Podstice telesni razvoj, jaca kosti i povecava otpornost prema infekcijama.  Kalijum kontrolise krvni pritisak i misicne kontrakcije.

 

Pahuljice od punog zrna

Dva sata pre fizickih vezbi pojedite 3/4 pahuljica od punog zrna s 1dcl nemasnog mleka ili jogurta. Ako jedete pre vezbi, imacete vise energije, moci cete vise i duze da vezbate jer najzdravije vrste sadrze kompleksne ugljene hidrate koji povecavaju izdrzljivost i proteine koji pomazu u izgradnji misica.

 

Pileci karabatak

Bogat gvozdjem i cinkom  dace vam energiju. Obrok od pileceg ili cureceg mesa sadrzi manje masnoca od crvenog mesa a proteini grade misice.

 

Cokoladno mleko

Cokoladna varijanta nemasnog mleka puna je kalcijuma, vitamina i minerala,a jako je dobra u obnavljanju i popravljanju misica bas kao i mnogi proteinski napitci.

 

Nemasni svezi sir

Ova namirnica je bogata proteinom, kalcijumom, ugljenim hidratima a ne stvara masne naslage. Mladi sir je i odlican izvor selena i riboflavina.

 

Jaja

Jaje je idealna namirnica. Proteini jaja imaju visoku biolosku vrednost, sadrze sve esencijalne aminokiseline pa mogu zadovoljiti potrebe organizma u rastu i razvoju. Zumance jajeta je energijom bogat deo jajeta – sadrzi vitamine, minerale i holesterol. Jaje je odlican izvor fosfora, selena, riboflavina, pantotenske kiseline, vitamina B12, A i D. Dobar je izvor gvozdja, cinka, vitamina B6 i folne kiseline.

 

Mlevene semenke lana

Semenke lana sadrze esencijale aminokiselina a pune su vlakana poznatih kao lignan vlakna koja regulisu metabolizam i snizavaju holesterol.

 

Humus

Slozeni ugljeni hidrati, proteini, nezasicene masnoce –svi sastojci potrebni za aktivnost- a obrok spada u niskokaloricni.

 

Kikiriki

Masnoce iz ove namirnice pomoci ce vam da poboljsate izdrzljivost tako sto cete misice snabdeti energijom koju ce potrositi umesto da organizam odmah predje na zalihe glikogena.Dovoljno je povremeno dodavati ga u maloj kolicini u salate od voca i povrca, umake, kase, deserte… Zbog krajnje niskog sadrzaja ugljenih hidrata moze se jesti cak i pri strogoj dijeti, a da ne goji.

 

Krompir

Imate problema sa znojenjem? Bareni mladi krompirici ili peceni krompir savrsen su recept za nadoknadu elektrolita. Elektroliti, natrijum i kalcijum pomazu u održzavanju ravnoteze tecnosti  i osiguravaju pravilnu kontrakciju misica.

 

Losos

Odlican je za zdravlje srca jer je bogat nezasicenim masnim kiselinama i OMEGA-3 masnocama koje mogu pomoci u smanjenju naslaga nastomaku.

 

Podeli na Facebook-u

ključne reči: dijete dijete za mrsavljenje fitness namirnice hrana