NaslovnaUlogujte seRegistrujte se
 

Piramida ishrane

iramida ishrane predstavlja slikovit prikaz namirnica koje bi trebalo svakodnevno koristiti u ishrani, kao i količinu.

Piramida ishrane

Piramida ishrane je vizuelni prikaz 6 grupa namirnica koje treba svakodnevno jesti u odredjenim kolicinama. U zavisnosti od nivou na kom  su predstavljene, zavisi i njihova preporucena dnevna zastupljenost u ishrani.

Bazu piramide, odnosno osnovu svakodnevne ishrane treba da cine zitarice i proizvodi od zitarica – do 45% dnevnih energetskih potreba. Prednost imaju integralne zitarice i njihovi proizvodi jer sadrze vlakna i smanjuju rizik od nastanka mnogih hronicnih bolesti.

Voce i povrce cine naredni nivo  piramide jer su ove namirnice bogate vitaminima, mineralima, antioksidansima i dijetnim vlaknima. Povrce treba da bude zastupljeno sa 15-20 % dnevnih energetskih potreba, a voce sa 10-15 % . Naravno najbolje je konzumirati ih  u sirovom obliku, sveze i sezonsko.

Sledecu grupu namirnica cine mleko i mlecni proizvodi (sadrze proteine, vitamine i minerale, posebno kalcijum i riboflavin). Treba koristiti namirnice sa manjim procentom masti.

Sledeci nivo piramide cine namirnice bogate proteinima – meso, riba, jaja,mahunarke (pasulj, grasak), kostunicavo voce i semenke. To su osnovne gradivne materije u organizmu i vazni su za rast i razvoj. Namirnice iz ove grupe treba uzimati u maloj kolicini. Prednost treba dati nemasnom mesu (piletina, curetina, riba), i odgovarajucoj zameni kao sto su mahunarke i ponekad jaja. Meso je izvor energije i visokovrednih proteina, minerala (magnezijuma, kalijuma i fosfora ) i elemenata u tragovima (gvozdja, cinka i selena). Ribe, posebno morske, i morski plodovi bogate su omega-3 masnim kiselinama. Jaja su izvor proteina, gvozdja, kalcijuma, fosfora i vitamina A i D, kao i vitamina B grupe.

Vrh piramide cine masti, ulja, slatkisi, so i alkoholna pica. Ovo je hrana koju treba konzumirati u najmanjoj meri jer su to koncentrovani izvori energije sa malo ili nimalo esencijalnih nutrijenata.

Klasicna piramida ishrane je 2005. godine modifikovana u trodimenzionalnu piramidu ishrane koja je nazvana MyPyramid (Moja piramida). Nova piramida naglasava znacaj ravnoteze izmedju fizicke aktivnosti i unosa hrane, tj. izmedju potrosnje i unosa energije. Naglasava se da je neophodno energetski unos uskladiti sa fizioloskim potrebama i fizickom aktivnoscu. Prethodnu piramidu ishrane zamenilo je 12 novih piramida za energetsku vrednos od 1200, 1400, 1600, pa sve do 3200 kcal dnevno. Potreban energetski unos racuna se na osnovu telesne mase, visine i uzrasta osobe, kao i njene fizicke aktivnosti. grupe namirnica su rasporedjene u trouglove razlicitih sirina koji oznacavaju proporciju njihovog unosa. Trouglovi se ka vrhu suzavaju cime se naglasava da svaka promena u ishrani treba da bude postepena i balansirana. Postepeno smanjivati unos hrane do onog kojim se odrzava ciljna telesna tezina ali ne menjati odnos namirnica u ishrani.

Podeli na Facebook-u

ključne reči: dijete piramida ishrane grupe namirnica. odnos namirnica u ishrani nova piramida ishrane pravilna ishrana