NaslovnaUlogujte seRegistrujte se
 

Test intolerancije na hranu

Netolerancija prema odredjenim komponentama hrane može se pokazati u vidu mnogih zdravstvenih tegoba. To je rezultat stresa kome je organizam izložen unosom namirnica na koje je preosetljiv.

Test intolerancije na hranu

Licno podnosenje odredjenih namirnica predstavlja sustinu  relativo nove metode odredjivanja optimalne individualne ishrane. Povezanost intolerancije na hranu sa mnogim simptomima i hronicnim bolestima dugo je i nepravedno zanemarivana, ali su brojna istrazivanja kojima su se nutricionisti bavili  poslednjih godina pokazala da je definitivno doslo vreme da ova ideja dobije znacajno mesto upraksi zdrave ishrane.

Intolerancija je posledica pojave antitela u nasem organizmu koja se bore protiv odredjene namirnice koju ne prepoznaju misleci da je neprijatelj tela. Za razliku od klasicnih alergija, reakciju intolerancije nije lako prepoznati,  simptomi su maskirani, nepovezani i tesko uocljivi. Covek ne povezuje svoje tegobe sa konzumiranjem neke namirnice, nastavlja da se hrani na uobicajni nacin sve dok  opterecenje ne postane preveliko te organizam reaguje u vidu razlicitih simptoma. Ovo je mehanizam nastanka mnogobrojnih patoloskih stanja i hronicnih bolesti za koje medicina cesto nema prava terapijska resenja.

Problemi koji mogu biti posledica intolerancije na hranu

Varenje: nadimanje, zatvor, proliv, gorusica, bolovi u stomaku, iritabilna creva Koza: osip, crvenilo, svrab, ekcemi, psorijaza.

Disajni organi: zapusen nos, pojacana sekrecija, upala sinusa, napadi kijanja, nadrazajni kasalj, laringit.

Kardio-vaskularni sistem: poviseni krvni pritisak, aritmije, cirkulatorne smetnje.

Problemi u metabolizmu: secer i masnoce, gojaznost, celulit.

Kicma i kostano-zglobni sistem: degenerativne i zapaljenske bolesti kicme i zglobova.

Hormonski poremecaji: klimaktericne tegobe, neregularnost menstrualnog ciklusa.

Psiholoska sfera: depresivna raspolozenja i anksioznost, gubitak motivacije, hiperaktivni sindrom, poremecaj sna, sindrom deficitarne pasnje kod dece.

Neuroloske smetnje: glavobolje, migrene, vrtoglavice, sindrom hronicnog umora.

 

Kako intolerancija na hranu utice na gojaznost?

Hrana koja uzrokuje nepovoljnu reakciju stvara cirkulirajuce imunokomplekse antigen-antitelo koji povecavaju krvni pritisak ,sto uzrokuje zadrzavanje vode i zbog toga povecanje telesne tezine. Izbacivanjem iz prehrane onih namirnica ciji proteini izazivaju produkciju IgG antitela smanjuje se broj cirkulirajucih imunokompleksa, smanjuje se pritisak i eliminise se voda. Eliminacijom tecnosti dolazi i do smanjenja edema sto redukuje telesnu tezinu. To je objasnjenje zbog cega se nekada primenom ovog nacina ishrane izgube mnogobrojni kilogrami za kratko vreme, jer to je u stvari voda koja je oslobodjena izbacivanjem odredjenih namirnica.

Test intolerancije na hranu

Postoji vise metoda za otkrivanje intolerancije na hranu. Jedne spadaju u kategoriju imunoloskih analiza, dosta su skupe i teze dostupne. Druge  su bazirane su na odredjivanju vibracionog sklada ili nesklada izmedju organizma i namirnica. Zapravo se radi o dijagnostikovanju iste pojave sa dva razlicita aspekta.

Test obuhvata izmedju 90 i 230 namirnica iz uobicajne ishrane: zitarice, mleko i mlecne proizvode, vise vrsta mesa, ribe, povrce, voce, zacine. Jednom kada se obavi test intolerancije na hranu, primenjuje se jednostavna eliminacijska dijeta – odnosno iz ishrane se izbacuje (najkrace na 3 meseca) hrana i sastojci hrane koji pokazuju visoki stepen intolerancije . Za dve do 3 nedelje vidljiva su poboljsanja, a kroz 3 meseca i puni efekat. Sa takvom ishranom organizam dobija ono sto mu je potrebno, uskladjen je i zelja za prekomernim kolicinama hrane nestaje.

U Beogradu postoje dve laboratorije koje rade test intolerancije na hranu. Jedna je “Biohemiska laboratorija Analiza“, a druga je “Holitimed“. U laboratoriji “Analiza” mogu da se rade dve vrste testova. Jedan test je test na 230 namirnica gde se krv softverski obradjuje i dobija se rezultat koje vrste namirnica bi trebalo izbaciti, koje smanjiti a koje se mogu bez problema konzumirati. Ovakav test preporucuje se za ljude koji zele da smrsaju, koji imaju problema sa visokim holesterolom i trigliceridima i kosta 2900 dinara. Drugi test je test gde se otkriva postojanje antitela na 93 namirnice pojedinacno za 23.700 dinara i on se smatra detaljnijim. Preporucuje se ljudima sa ekscemima, reumom, resporativnim tegobama i sl.

Podeli na Facebook-u

ključne reči: dijete dijete za mrsavljenje intolerancija na hranu mrsavljenje test intolerancije