NaslovnaUlogujte seRegistrujte se
 

Idealna tezina

Idealna telesna tezina ne postoji, ali postoji optimalna. To je ona telesna tezina koja unapredjuje vase zdravlje, vas kvalitet zivota i celokupno funkcionisanje organizma. Postizanje i odrzavanje optimanlne telesne tezine je vazno jer cete se bolje osecati, bolje izgledati i imati vise energije ako postignete ovaj cilj.

Idealna tezina

Idealna telesna tezina ne postoji, ali postoji optimalna. To je ona telesna tezina koja unapredjuje vase zdravlje, vas kvalitet zivota  i celokupno funkcionisanje organizma. Postizanje i odrzavanje optimanlne telesne tezine je vazno jer cete se  bolje osecati, bolje izgledati i imati vise energije ako postignete ovaj cilj.

Optimalna telesna tezina postize se:

  1. Pravilnom ishranom – manje kalorija a vise hranjivih materija.
  2. Aktivnim vezbanjem. Fizicka aktivnost ubrzava metabolizam, podstice izbacivanje otrova iz organizma i cini da se osecamo bolje i zadovoljnije sobom.
  3. Pozitivnim stavom prema sebi, svom telu i – prema hrani. Hrana je gorivo za nas organizam. Budite svesni onog sto jedete i sta to znaci za vase telo.

Preporucuje se da se visak kilograma gubi postepeno. Svako naglo gubljenje tezine  nema trajniji efekat, vec dovodi do trenutnog gubitka kilograma(najvise u vidu vode) i izgladnjivanja organizma. Prelaskom na normalnu ishranu dolazi do jojo efekta tj. izgubljeni kilogrami se veoma brzo nadoknadjuju. Dijete koje sadrze manje od 800 kalorija dnevno mogu imati ozbiljne posledice na zdravlje: hormonski poremecaji, neplodnost, gubitak kose, promene na kozi, kamen u bubregu i drugo. Nedostatak hrane tokom sprovodenja dijete utice i na nervni sistem i mozdane celije sto nepovoljno utice na psihicko zdravlje. Smatra se da ne treba gubiti vise od 1kg nedeljno (to je neki maksimum). Ukoliko se dnevno potrosi 500 kalorija vise nego sto se unese u organizam gubi se oko pola kilograma nedeljno, a za to nam nije potrebna dijeta, vec malo vise aktivnosti, sporta, kretanja i kontrolisana ishrana. Organizam ce trositi vlastite naslage masnoce samo ako hrana koja se unosi obezbedjuje manje kalorija nego sto je organizmu potrebno. Izmenom rezima ishrane i prelaskom na manje kaloricnu hranu (voce i povrce, integralne zitarice, semenke) pomazemo organizmu da se bez iscrpljujuce dijete oslobodi viska kilograma.

Prosecan dnevni unos kalorija za umereno aktivne osobe, s obzirom na godine i pol izgleda ovako:

ZENE

Godine starosti                                              Kalorije dnevno

11 – 14                                                               2.400

15 – 22                                                               2.100

23 – 50                                                               2.000

51 i vise                                                              1.800

MUSKARCI

Godine starosti                                              Kalorije dnevno

11 – 14                                                               2.800

15 – 22                                                               3.000

23 – 50                                                               2.700

51 i vise                                                              2.400

Podeli na Facebook-u

ključne reči: dijete dijete za mrsavljenje idealna tezina