NaslovnaUlogujte seRegistrujte se
 

Hrana koja ubrzava metabolizam

Osim fizičke aktivnosti, u borbu protiv viška kilograma treba svakako krenuti i ishranom. Postoji određena hrana koja ubrzava metabolizam i poboljšava izgaranje masnih naslaga.

Hrana koja ubrzava metabolizam

Da li vam se desilo da uporno drzite dijetu ali kilogrami se ne tope? Ma koliko vezbali, jeli sve manje ili izvodili neke nove trikove jednostavno nema pomaka, sto vas frustrira jer se zaista trudite. Problem najcesce lezi u tome sto vam se usporio metabolizam. Mnogi faktori uticu na njegovo usporavanje ali na neke mozete vi da uticete 0 kao sto je ishrana. Odredjena hrana ubrzava metabolizam i poboljsava topljenje masnih naslaga.

Jabuke – sadrzi malo kalorija, bogata je vlaknima koja vase telo mora da razgradi, a za to su mu potrebne kalorije. Plus, jabuke stvaraju osecaj sitosti, pa cete jesti manje.

Grejpfrut – ovo voce koje jako cesto vidimo u dijetama, smanjuje kolicine insulina u telu koji podstice vas organizam da akumulira masnoce. Takodje je bogat vlaknima, a vase tijelo mora sagoriti dodatne kalorije da bi ih moglo razgraditi.

Badem -  bogat je zdravim mononezasicenim masnim kiselinama, proteinima i vlakanima. Samo nemojte preterivati sa njima jer bademi su mala energetska bomba.

Zeleni caj – bogat oksidansima iz grupe katehina koji ubrzavaju metabolizam i teraju vas etelo da sagoreva vise kalorija. Kofein takodje poboljsava metabolizam. Neka su istrazivanja pokazala da pet do sest soljica zelenog caja dnevno moze povecati sagorevanje i do 80-100 kalorija vise na dnevnoj bazi.

Kafa – postoji razlog zasto vitki Francuzi konzumiraju kafu nakon svakog obroka. Istrazivanja su pokazala da kofein povecava rad metabolizma i tera ga da brzim tempom sagoreva kalorije.

Morske alge – hemikalija koja se nalazi u morskim algama moze smanjiti apsorpciju masnoca za 75 %, a vec se radi na tome da se prah od algi pocne koristiti u hrani da bi se stvorili novi proizvodi za mrsavljenje.

Jogurt – bogat proteinima koji zahtevaju puno energije da bi se svarili. Uz to jogurt je probiotik koji poboljsavajuci crevnu floru pomaze pri regulaciji varenja.

Curetina – ovo meso je bogato proteinima koji izgradjuju misice, sto podstice telo da sagori dodatne kalorije i ubrza metabolizam.

Spanac – Popaj je bio u pravu: spanac vas vam daje snagu i cini vas zdravijim. Osim sto ubrzava metabolizam, odlican je izvor antioksidansa, magnezija, kalija, gvozdja i vitamina C.

Brokule – sadrzi vrlo delotvornu kombinaciju hranjivih elemenata koje ubrzavaju metabolizam: kalcijum i vitamin C. Kalcijum se ponasa kao okidac metabolizma, a vitamin C pomaze telu da apsorbuje vise kalcijuma.

Ljute cili papricice – istrazivanja su pokazala da odlicno tope kilograme. A sto su ljuci, to su delotvorniji. Mozete ocekivati povecanje sagorenih kalorija za 15 %, i to vec dva sata nakon sto ste pojeli ljuti umak.Antioksidansi koji se nalaze u ciliju pomazu u ocuvanju zdravlja srca.

Cimet – malo cimeta moze napraviti puno, jer ovaj fini zacin pomaze vasem telu da bolje razgradi secer i time odrzi stabilniji nivo secera u krvi. Cimet takodje smanjuje holesterol.

Djumbir – omiljena kineski zacin pomaze telu da lakse i brze sagoreva masnoce. Deluje kao okidac procesa tokom kojeg telo sagoreva masnoce i pretvara ih u toplotu. Djumbir takodje poboljsava cirkulaciju sto utice na brzu razmenu materija.

Ovsena kasa – vasem telu je potrebno vise vremena da razgradi vlakna koja sadrzi ovas, sto utice na smanjenje nivoa insulina u krvi i kao rezultat toga metabolizam se ubrzava.

Mahunarke – pasulj, grasak, boranija, socivo, sadrzi gotovo sve potrebno za nasu ishranu i to u vrlo korisnim i balansiranim kolicinama. Bogati su proteinima, vlaknima, antioksidansima, vitaminima i mineralima. Spadaju u namirnice s vrlo niskim glikemijskim indeksom sto znaci da odrzavaju adekvatan nivo insulina.To je zato sto sadrze pretezno kompleksne ugljne hidrate koji se u organizmu vrlo sporo pretvaraju u glukozu. Vlaknasta struktura mahunarki vazna je za varenje i metabolizam jer zadrzava vodu, prikuplja toksine, povecava volumen crevnog sadrzaja i sprecava zatvor.

Podeli na Facebook-u

ključne reči: dijete dijete za mrsavljenje metabolizam ubrzati metabolizam