NaslovnaUlogujte seRegistrujte se
 

Fleksitarijanska dijeta

Šta je i kako funkcioniše Fleksitarijanska dijeta. Kako Fleksitarijanska dijeta može pomoći da kontrolišete svoje kilograme i zdravlje.

Fleksitarijanska dijeta

Šta je fleksitarijanska dijeta

Fleksitarsku dijetu kreirala je dijetetičarka Davn Jackson Blatner, a osnovni principi i vodiči su opisani u knjizi pod naslovom „Fleksitarska dijeta: vegetarijanski način da izgubite težinu, budete zdraviji, sprečite bolesti i produžite život“. To je inkluzivan plan zdrave ishrane koji minimizira upotrebu mesa, a da ga ne isključuje u potpunosti, dok dodaje obilje biljne hrane. Dakle, u osnovi je to uputstvo kako da postanete fleksibilni i vegetarijanci - u meri u kojoj možete da izdržite.

Ne postoje stroga pravila ili smernice, nema demonizovanja bilo koje grupe hrane ili traženja da bilo šta eliminišete. Sve što treba da uradite je da u svoj jelovnik uključite više zdravih, hranljivih namirnica biljnog i uzimate što je moguće manje hrane životinjskog porekla.

Šema ishrane je namenjena svima koji žele da jedu hranljiviju ishranu i pokušaju da forsiraju zdrav način života. Takođe je dobar način da predstavite vegetarijanski način ishrane svojoj porodici.

Koja hrana je dozvoljena

Fleksitarska dijeta, takođe poznata kao fleksitarijanstvo, je ishrana slična vegetarijanstvu koja se prvenstveno fokusira na hranu biljnog porekla, ali sa malim količinama pažljivo odabranih životinjskih namirnica.

Dijeta se fokusira na ishranu uglavnom iz pet glavnih grupa „fleksibilne hrane“:

  • pasulj, grašak, sočivo, orasi, semenke, tofu, jaja i vegetarijanske/veganske verzije mesa
  • povrće i voće
  • žitarice kao što su kukuruz, ječam, proso, ovas, kinoa, pirinač, pšenica i testenina
  • mlečni proizvodi
  • prirodni pojačivači ukusa kao što su razni začini, čili u prahu, cimet, italijanski začini, bilje, masti, ulja, puter namazi, zaslađivači, granulirani šećeri, med, čokolada, kečap, senf, preliv za salatu, sirće, i pavlaka sa niskim sadržajem masti

Dijeta preporučuje da koristite 3-4-5 pristup kalorijama. Dakle, doručak bi bio oko 300 kalorija, ručak je oko 400 kalorija, večera je 500 kalorija, a užina je oko 150 kalorija. To dovodi do vašeg ukupnog unosa na 1.500 kalorija dnevno.

Lista namirnica koje treba ograničiti ili izbegavati u Fleksitarskoj ishrani

Čak se i obrok na biljnoj bazi oslanja na to da izbegnete glavne zamke u ishrani, poput šećera i masti. Obavezno birajte žitarice od celog zrna, integralni pirinač i zdrava biljna ulja u malim količinama. Naučite o zdravim metodama kuvanja i kako da spremite većinu povrća a da sačuvate hranjive sastojke.

Što se tiče hrane životinjskog porekla, čak i u malim količinama važno je šta jedete i kako je pripremljeno. Izaberite najzdravije meso. Možda biste želeli da se prvo fokusirate na smanjenje količine prerađenog mesa koje jedete - slanine, delikatesnog mesa, viršle i kobasica. Pokušajte da izaberete posne komade poput svinjskog mesa ili odrezaka i pokušajte da jedete masnu ribu kao što je losos, koja je bogata omega-3 masnim kiselinama koje sprečavaju upale. Na kraju, možete pokušati da zamenite svoje meso veganskim varijantama kao što je tempeh ili tofu.

Prednosti fleksitarske dijete

Biljke pružaju zaštitu od raka, dijabetesa, srčanih bolesti, moždanog udara, nekih mentalnih bolesti i drugih zdravstvenih stanja zahvaljujući esencijalnim mikronutrijentima, vitaminima, mineralima i fitohemikalijama.

Prednosti Fleksitarske dijete su zasnovane na zdravstvenim prednostima biljne dijete

Podržava vaš imuni sistem. Biljke daju vašem telu ono što mu je potrebno za borbu protiv infekcije.

Fitohemikalije i antioksidansi u biljkama smanjuju upale, neutrališu toksine iz zagađenja, prerađene hrane, bakterija, virusa i još mnogo toga.

Biljna dijeta pomaže u održavanju zdrave težine. Održavanje zdrave težine jedna je od najvažnijih stvari koje možete učiniti da smanjite rizik od raka i mnogih drugih bolesti. To je zato što višak kilograma izaziva upale i hormonsku neravnotežu.

Sva neprerađena biljna hrana je bogata vlaknima koja su korisna za zdravlje sistema organa za varenje, tako da ste u mogućnosti da bolje apsorbujete hranljive materije iz hrane. Vlakna mogu smanjiti holesterol i stabilizovati šećer u krvi.

Vlakna su veoma važna za smanjenje rizika od raka, posebno rizika od kolorektalnog karcinoma. Nijedna konkretna namirnica ne može smanjiti rizik od raka, ali postoji opšta dijeta koja može.

Ako vam je teško da se striktno pridržavate zdrave dijete, Fleksitarska dijeta je dobra ideja da probate. Biti fleksibilan u vezi sa onim što hoćete, a šta nećete – ostaviti malo prostora za meso ako ga želite – povećava šanse da ćete se zapravo držati plana ishrane.

Pre nego što započnete novi plan ishrane, konsultujte se sa svojim lekarom ili registrovanim dijetetičarom, posebno ako imate neko hronično oboljenje.

Podeli na Facebook-u

ključne reči: fleksitarijanska dijeta dijeta najbolje dijete